Web, který vás inspiruje. Užitečné rady pro váš byt, dům i zahradu.


Architektura v harmonii s přírodou

Světlý a vzdušný obytný prostor je oddělený od exteriéru téměř neviditelnými skleněnými stěnami. Výhledy na přírodu v různých ročních obdobích nabízejí jedinečné vizuální zážitky

Dům je příkladem dokonale zvládnuté stavby v horském prostředí. V panoramatu krajiny vytváří svou siluetou silný prvek, zároveň však optimálně zapadá do okolního terénu.

Vila Vingt je situována na svažitém pozemku, přiléhajícím k lyžařskému rezortu Le Relais, nejmenšímu ze čtyř rekreačních oblastí v blízkosti kanadského města Quebec. Objekt je postaven na základech původního vlastníkova domu, díky čemuž odpadla složitá administrativa, spojená s povoleními zřídit si nemovitost v chráněné krajinné oblasti. Navíc si majitelé, dobře si vědomí kvalit lokality, nedovedli vůbec představit, že by měli žít někde jinde.

Jednota objemů a materiálů

Za osobitým kouzlem domu stojí především jeho citlivé zakomponování do prostředí. Pultová střecha, zešikmená v souladu se svahem, přirozeně integruje stavbu do horské krajiny. Její přízemí se opírá o terén, do něhož je zčásti zapuštěné, a zároveň se otevírá na sever. Horní patro budí dojem, jakoby se vznášelo nad pevnou betonovou základnou, nesené konzolovými nosníky přesahuje fasádu přízemí do tří světových stran. Maximálně prosklený plášť nabízí neomezené výhledy na pohoří Laurentian i blízké jezero Beauport. Přesahy střechy zakrývají balkony i terasu a chrání je tak před nepříznivými povětrnostními vlivy. Přistoupíme-li blíže, objevujeme okny prosvítající nádherné obložení stropů bílým cedrem, které pokračuje ve formě podbití střechy. Řešení zdůrazňuje kontinuitu mezi interiérem a exteriérem.

Každodenní stylový komfort

Dispozice je přizpůsobena potřebám manželského páru, který vilu obývá celoročně a pouze čas od času jej navštěvují dcera s rodinou nebo přátelé. Společenskou zónu tvoří velký obývací pokoj orámovaný dvěma zcela prosklenými stěnami. Rozměrná variabilní čalouněná sestava, která nabízí spoustu místa pro pohodlné sezení nebo ležení, je v místnosti jediným kusem nábytku. Je umístěna proti stěnovému krbu, jehož plameny vnášejí do místnosti pocit tepla a pohody. Hlavní roli v tomto prostoru hrají pohledy na jezero obklopené zalesněnými kopci. Měnící se barvy nebe a vegetace, provázející různá roční období, nabízejí jedinečné vizuální zážitky. Po dvou schůdcích lze sestoupit do jídelny, které dominuje stůl pro šest osob, na niž navazuje moderní barová kuchyně s vestavěnou skříní se zabudovanými spotřebiči. Prosklené stěny se dají odsunout a tak propojit jídelnu s obytnou venkovní terasou, kterou chrání před nepřízní počasí přetažená střecha. V přízemí je umístěno ještě plnohodnotné menší apartmá pro hosty, polovina celého půdorysu pak patří velké garáži a technickým místnostem vily, a to včetně šatny a prádelny. Je tu rovněž hlavní vchod s otevřeným přímým schodištěm, vedoucím do klidové zóny. Kromě soukromých prostor majitelů s integrovanou komfortní koupelnou ji tvoří další dvě ložnice se společným hygienickým zázemím, obloženým carrarským mramorem.

Magie průniků vnitřních a venkovních prvků

Geometrie objemů a umístění oken vytváří uvnitř vily překvapivou atmosféru, která se mění podle funkce jednotlivých místností. Například zvýšený zešikmený strop umožnil umístit nad jídelnu světlík, nabízející osvěžující a zároveň elegantní výhled na koruny stromů. Navíc dovoluje rozehrát na cedrovém stropě fascinující scénu světla a stínu. Princip vertikality vnáší do objektu centrální zeď s krbem: drsný finiš pohledového betonu nese znaky po překližkovém bednění. Z druhé strany je do stěny ukotveno schodiště, charakterizované dualitou autentických materiálů, betonu a oceli. Podlahy v ložnicích a obývacím pokoji jsou z leštěných dřevěných palubek, v jídelně, koupelnách a komunikačních prostorech dostaly možnosti vyniknout velkoformátové dlaždice. Kromě exkluzivního mramoru v hygienických zónách nemá kámen v interiéru žádné další uplatnění. Nahrazuje ho totiž už zmíněný pohledový beton, jehož charakteristickým znakem je určitá syrovost. V kombinaci s bílým ušlechtilým dřevem a ocelovými prvky vnáší do prostoru zároveň nenucenou eleganci a nadčasovost.

Text: Alena Kodlová, foto: Bourgeois/Lechasseur Architects