Web, který vás inspiruje. Užitečné rady pro váš byt, dům i zahradu.


Rezidence s výhledem na Mulholland Drive

Otevřenost a nekomplikovaný luxus se staly architektonickým konceptem letní rezidence v Hollywood Hills. Nekonečný bazén patří k životnímu stylu obyvatel této atraktivní čtvrti v Los Angeles.

 

 

Mulholland Drive se vine jako had v horách nad letoviskem Santa Monica, od průsmyku Cahuenga směrem na západ, do průsmyku Sepulveda. Byla postavena v roce 1924 konsorciem developerů, investujících do Hollywood Hills, dnes jedné z nejluxusnějších lokalit na světě. Stavební inženýr DeWitt Reaburn, tehdy zodpovědný za projekt výstavby, prohlásil: „Mulholland je určena k tomu, aby se stala jednou z nejtěžších cest, ale zároveň nejznámějších a nejmalebnějších ve Spojených státech.“ Stavitel se nemýlil. Mulholland Drive hraje hlavní roli v mnoha filmech, románech a písních. David Lynch, autor mysteriózního filmového thrilleru Mulholland Drive, řekl, že člověk zde na každém kroku nasává historii Hollywoodu.

Místo s duší

Rezidence, již vám představujeme, má jedinečnou polohu. Nachází se na ostrohu vyvýšeném nad výše zmíněnou legendární silnicí. Původní stavba z roku 1961 prošla citlivou rekonstrukcí, která ji přiblížila životnímu stylu 21. století. První krok znamenalo rozšíření vyvýšené plošiny, na které je vila postavena. Na třech stranách parcely byla znovu vybudována opěrná zeď, která zároveň tvoří součást bazénové vany, jež ve tvaru oblouku opisuje obvod pozemku.

Půdorys jednopodlažní stavby vychází z klínovitého tvaru pozemku. Aby interiér a exteriér na sebe komfortně navazovaly a vznikl dostatečný prostor pro bazén a zahradu, bylo nutné část vily zbourat a znovu postavit. Její průčelí architekt sjednotil a odsunul, čímž vytvořil místo pro velkolepou terasu s navazujícím obloukovitým bazénem. Malý bazének s ostrůvkem zeleného šáchoru v těsné blízkosti domu, palmy, zakomponované do trávníku i do malého záhonu uprostřed terasy, nebo stupňovitá zahrada s oleandry ochlazují okolí vily v horkých letních dnech.

Magická voda

„Infinity pool“ patří k nejdražším bazénům vůbec. Díky přelévání vody přes jeho okraj se hladina zdá být nekonečná, jakoby se rozlévala do krajiny. Lesknoucí se modrou plochu můžeme najít ve všech nadmořských výškách, v poslední době je velkou módou umisťovat nekonečné bazény ve vyšších patrech nebo na střechách luxusních hotelů. Ale nic naplat, bazén zakomponovaný v přirozeném skalnatém terénu, obklopený zelení, jehož hladina splývá s modrým obzorem nad městem andělů, působí opravdu neporovnatelně velkolepě.

Promyšlené uspořádání

Dispozice vily je uspořádána jako série individuálních otevřených prostorů s důrazem na maximální transparentnost uvnitř i směrem ven. Její osu tvoří široký koridor, spojující vstup do rezidence s terasou. Vlevo je situován prostorný obývací pokoj, který rozděluje na dvě části solitérní krbové těleso. Směrem k bazénu rozšiřuje společenskou zónu ze tří stran prosklený rizalit. Transparentní panely lze kdykoliv odsunout, po většinu roku si tedy odtud majitelé a jejich hosté mohou vychutnávat svěží vítr, vanoucí od Pacifiku. Přilehlá kuchyně se skladem a zázemím pro personál má zvláštní vchod ústící na příjezdovou komunikaci.

V pravé části vily se nachází ložnice majitelů s přímým vstupem k bazénu, směrem k vodní ploše je také situována velká relaxační místnost s koupelnou. K dispozici jsou zde ještě dva plně vybavené apartmány pro hosty.

S luxusem a citem

Podlahy pokrývá mramorové teraco, jehož lesklé bílé plochy propojují obytnou zónu s venkovními prostory v jeden celek. Tento staletími ověřený materiál byl použit také v koupelnách, včetně stěn a desek se zapuštěnými umyvadly. Bílá barva tvoří základ, na nějž jako na malířské plátno nanášel interiérový designér další tóny. Šedý mramor zjemněný světlým žilkováním je uplatněn na krbovém tělese, šedé je také aksamitové čalounění pohovek v obývacím pokoji. Krbovým tělesem lze prohlédnout do druhé poloviny obytného prostoru, která je řešena v jemných pískových tónech. Střídmou barevnou paletu interiéru rozsvěcuje jen několik drobných detailů, svítidla nebo obrazy v jemných pastelových tónech. Absenci doplňků a zdobných artefaktů vynahrazují nádherné výhledy na okolní hory a centrum Los Angeles.

 

Text Alena Kodlová, foto Heusch Architecture