Web, který vás inspiruje. Užitečné rady pro váš byt, dům i zahradu.


Rodinný dům jako skulptura

RD Kolín nad Rýnem

Hranaté kubické budovy jsou z hlediska energetické výstavby optimálním formátem. Jak dokládá rodinný dům na předměstí Kolína nad Rýnem, nemusí přitom jít vždy o zcela jednoduché tvary.

Při prvním pohledu byste možná řekli, že tuto skulpturální rezidenci sestavenou z dílčích prostorových elementů tvoří 3D puzzle kostky. Celkový dojem z vyčnívajících stavebních bloků, které jsou maximálně využitelné a funkční, umocňuje kontrastní střídání bílých a černých částí fasády. Architekti Hans-Peter Höhn a Carolin Riedel k projektu poznamenávají, že při návrhu vyšli z principu „sčítání a odčítání, interpretace hmoty, prostoru a meziprostoru“.

Plasticita v hlavní roli

Současní majitelé, mladá rodina se dvěma dětmi, architekty hned na počátku spolupráce seznámili se svou představou moderního bydlení s prvky plasticity. Na základě toho vznikla myšlenka základního tělesa o rozměrech 12,5 x 13,5 x 6,5 m, z něhož by do různých stran vyčnívaly jednotlivé elementy. Ke zvýraznění plastičnosti objektu přispělo použití kontrastních barev. Každá jednotka má přitom v rámci všech tří obytných podlaží svou funkci a využití. Vzhled domu s obytnou plochou 380 m2
na pozemku o velikosti 730 m2 vytvářejí primárně matné černé a bílé kubické prvky, navržené jako pevná konstrukce. Nepřehlédnutelným efektem přispívají k vyznění objektu horizontální lesknoucí se prosklené plochy. Zvoleny byly okenní jednotky různých velikostí, konstruované na míru, s ohledem na příslušné umístění, orientaci fasády a samozřejmě i požadavek diskrétnosti v intimních zónách. Všechny transparentní prvky sjednocují štíhlé linie hliníkových okenních profilů v šedém tónu RAL 7016. Požadavek moderního designu, a zároveň atraktivní energetické koncepce budovy, vedl architekty k výběru vysoce tepelně izolovaných hliníkových profilů s trojitým izolačním zasklením. Podobné nároky na tepelné parametry a vodotěsnost byly kladeny také na velkoformátovou konstrukci posuvně zdvižných dveří, umístěných mezi obývákem a terasou v přízemí. V celém objektu klient preferoval konvenční mechanické kování, výjimku představují hliníkové vchodové dveře vybavené biometrickou kontrolou vstupu přes čtečku otisků prstů.

Promyšlené dispozice

Uvnitř se nacházejí dva hlavní vzdušné prostory, jeden v obývací části, druhý nad vstupní zónou. Ty objekt vertikálně propojují, a zároveň poskytují různorodé pohledy uvnitř interiéru i do exteriéru. Ze vstupní haly v přízemí se dveře otevírají do šatny, toalety pro hosty a studovny. Předsíň navazuje na otevřenou kuchyni, rozšířenou o jídelnu, ze které se přes dva schody vchází do obýváku. Příjemný plynulý přechod mezi interiérem a zahradou zprostředkovává velkorysé zasklení před venkovní terasou. První patro jasně odděluje prostory rodičů a dětí, své místo tu má prostorná relaxační koupelna se saunou a oddělené ložnice včetně sanitárního vybavení pro obě generace. Schody vedou do studiav patře, vedle něhož se rozprostírá střešní terasa, kde si rodina v kteroukoli denní dobu může užívat slunce a nerušených výhledů do okolí. Technické zázemí a domácí dílna jsou umístěny v suterénu, který navíc nabízí ještě velkou společenskou místnost, v podstatě hernu, a pokoj pro hosty s vlastní koupelnou. O tepelnou pohodu se stará tepelné čerpadlo v kombinaci s plynovým kondenzačním kotlem.

Text: redakce -ll-, foto: SCHÜCO