Web, který vás inspiruje. Užitečné rady pro váš byt, dům i zahradu.


5 rad, jak s plynovým grilem připravíte pohoštění v americkém stylu

Foto: Mountfield

Chystáte se odstartovat grilovací sezónu? Poradíme vám, jak správně s grilem zacházet, a na závěr přidáme i jednoduchý recept na šťavnatý hamburger. Vyčarovat tradiční americkou klasiku je totiž s plynovým grilem úžasně jednoduché.
1. Vyčistěte gril a ošetřete rošt

Ať už máte jakýkoli plynový gril, před každou akcí je nutné ho nejprve pečlivě očistit, zkontrolovat a připravit ke grilování. Odstraňte veškeré nečistoty z předchozího grilování, a pokud je třeba, potřete rošt vhodným olejem nebo kouskem špeku. Zajistíte tak, že se suroviny nebudou připalovat a přichytávat k roštu. Když použijete rozprašovač, postačí vám navíc menší množství oleje.

2. Vyberte kvalitní ingredience a připravte maso
Předpokladem dobrého výsledku jsou nejen kvalitní gril a um šéfkuchaře, ale především dobré výchozí suroviny. Nejen pro ryby platí, že jsou nejlepší čerstvé. Z rozmrazeného masa nikdy nevykouzlíte tak dobrý steak, jako když si před grilováním uděláte výlet k řezníkovi.
Pokud plánujete grilovat naložené maso, měli byste ho marinovat v připravené směsi alespoň 2 hodiny. Jen tak se do něho mohou dostat bylinky a další ingredience. Ideální ale je, když ho necháte naložené přes noc.

3.Předehřejte zahradní gril

Když je zahradní gril pěkně čistý, zapalte ho a nechte zahřívat. Jakmile je rošt pěkně rozpálený (většinou to bývá tak po 10 až 15 minutách), začněte na něj pokládat vybrané ingredience. Některé grily jsou připravené ke grilování dokonce hned, vždy byste ale měli počkat, dokud se olej nevypálí a gril nepřestane kouřit.

4. Grilujte – nejprve zprudka, pak na mírnějším plamenu

Když je gril řádně roztopený, můžete se pustit do akce. Výhodou plynových grilů je, že mají v naprosté většině případů teploměr, takže si můžete nastavit ohřev přesně na míru připravovanému pokrmu. Vyvarujete se tak připálení jídla a vysušení masa. Nezapomeňte ale na to, že aby si maso udrželo šťávu, je dobré ho nejprve prudce opéct z obou stran. V průběhu grilování ho také nesolte, nekořeňte, ani do něj příliš nepíchejte vidličkou.

5. Vychutnejte si šťavnatý výsledek. Třeba pravý americký hamburger

Na závěr už nezbývá než dosolit a dokořenit jídlo na talíři, pak už se do pokrmu můžete s chutí pustit. A pokud ještě nevíte, co konkrétně na grilu opéct, vyzkoušejte třeba typickou americkou lahůdku – tradiční hamburger.

Recept na dokonalý hamburger, který připravíte raz dva

Americkou klasiku si můžete dopřát, i když máte doma jen zahradní gril na dřevěné uhlí. Plynový model není nutností, ale bude se vám na něm pokrm snáze připravovat.

Na hamburger budete potřebovat kvalitní mleté hovězí, ideální je, když má 80 % libového masa a 20 % tuku. Jemně z něho vytvarujte bochánky a uprostřed udělejte palcem menší prohlubeň. Maso se vám tolik nenafoukne a propeče se hezky rovnoměrně.Výsledné placičky by měly mít asi 200 gramů. Grilujte je při střední teplotě 3 až 4 minuty. Na poslední půl minutu vložte na gril rozkrojenou bulku, případně i plátek čedaru, a následně vše dotvořte na talíři.
Přidejte zeleninu, dresink a pořádně se do toho zakousněte! Stolovací etiketu přitom moc neřešte. Hamburger se příliš sofistikovaně jíst nedá. Hlavní je si jídlo pořádně vychutnat.