Web, který vás inspiruje. Užitečné rady pro váš byt, dům i zahradu.


I grilování má svá pravidla: Znáte je?

grilování

Chcete se stát mistrem grilu, který vždy okouzlí dokonale ogrilovanými dobrotami, ať už na gril vloží cokoliv? Prozradíme vám pravidla grilování, která z vás udělají skutečného mistra!

 

 

Naučte se grilovat jako profesionál!

Ať už nedáte dopustit na klasiku a grilujete na grilu na uhlí, dáváte přednost grilování ve velkém stylu a patříte k pyšným majitelům plynového grilu, nebo máte rádi něco netradičního a vaši zahradu zdobí keramický gril Monolith, díky dodržení těchto pravidel budete grilovat jako pravý profesionál.

Tip: Profesionální vybavení, tipy, rady a recepty (Ochutnejte třeba makrelu na grilu, je úžasná!) najdete na grilovani.cz

Buďte připraveni. Všechny grilovací pomůcky si před grilováním připravte. Nezapomeňte na náčiní, koření, papírové talíře, ubrousky, marinády, pečivo a další nezbytnosti. A hlavně mějte připraveno dostatek paliva!

Udržujte vysokou teplotu. Grilované maso chutná nejlépe, když je připraveno za vysoké teploty přímým grilováním nad ohněm. Správnou teplotu poznáte následovně – Dejte ruku cca 8cm nad rošt. Pokud má oheň dostatečně vysokou teplotu, neměli byste ruku udržet na místě déle než 3 vteřiny.

Myslete na čistotu. Než na gril položíte první pokrm, vyčistěte rošt na gril drátěným kartáčem. Po grilování rošt vyčistěte znovu.

Mažte gril olejem. Namočte papírovou utěrku v rostlinném oleji a před grilováním s její pomocí (a s pomocí kleští) potřete rozpálený rošt. Správně naolejovaný rošt se do masa krásně otiskne.

Otáčet, ale nepropichovat. Aby bylo grilované maso krásně šťavnaté, nepoužívejte k jeho otáčení vidličku, ale kleště. Jakmile totiž maso propíchnete, šťáva z masa vyteče a výsledkem bude vysušené tuhé maso.

Potírejte chytře. Maso během grilování potírejte omáčkou, ale dejte si pozor. Nasládlé omáčky obsahující cukr se budou připalovat, proto s nimi počkejte až pár chvil předtím, než maso z grilu sundáte.

Znejte svoje maso. Při grilování masa, které budete grilovat nepřímo (žebírka či celá kuřata), vždy zavírejte víko. A nezapomeňte použít lupínky či třísky k uzení. Grilované maso bude chutnat nejlépe, když ho po sundání z grilu necháte chvíli odpočinout. Před servírováním ho na pár minut zabalte do alobalu a až poté servírujte.

A hlavně si grilování užijte!