Web, který vás inspiruje. Užitečné rady pro váš byt, dům i zahradu.


Skleněná krása v Rocky Mountains

Od doby, kdy architekt Ludwig Mies van der Rohe navrhl německý pavilon pro Světovou výstavu 1929 v Barceloně a ve stejném období vilu Tugendhat v Brně, uplynulo více než 90 let. Architekti na celém světě inspirováni těmito výjimečnými projekty uplatňují „prosklený koncept“, který nechává architekturu otevřít a splynout s přírodou. S jednou z variant přicházejí v současnosti také autoři ze společnosti Efficiency Lab for Architecture. Svůj skleník umístili uprostřed Skalistých hor.

Osada Telluride se nachází v jednom z kaňonů v Rocky Mountains v Coloradu. A právě zde se rozhodli majitelé uskutečnit svůj sen – postavit skleněný dům. Doslova zavěšený na stěně útesu, který vyhloubila divoká bystřina, zrcadlí svými skleněnými stěnami neporušenou přírodu Skalistých hor. Téměř vertikální pozemek o výměře 3,4 akrů sousedí s majestátním Bridal Veil Falls, velkolepým vodopádem, nejvyšším v Coloradu. Dramatická krajina láká návštěvníky z celého světa k pěším i horolezeckým túrám, k jízdě na horských kolech a v zimě k lezení po ledu.

Skalní rezidenci tvoří tři kaskádovitě sestavené prosklené pavilony s celkovou podlahovou plochou 650 m2. „Každý architekt sní o vybudování svého proskleného domu,“ poznamenává Aybars Asci, prezident společnosti Efficiency Lab. „Je to prostorový konstrukt, který umocňuje naše smysly a umožňuje nám přemýšlet o našem přirozeném prostředí s větší koncentrací než ve standardních podmínkách.“

Jednoduše i složitě

Když klient oslovil společnost Efficiency Lab s přáním postavit „skleník“, představili mu architekti vizi otevřeného plánu definovaného plynulostí, která stírá hranice mezi obytným prostorem a krajinou. Projekt zaměřili na architektonický výraz tří konzolových skleněných bloků zdánlivě levitujících v prostoru. „Přišli jsme s nápadem vytvořit během několika týdnů něco dechberoucího, ale zabralo to roky technických řešení a pečlivých vylepšení, než se naše vize mohla uskutečnit,“ vysvětluje Aybars Asci. „I když byl prvotní koncept poměrně jednoduchý, práce na projektu znamenala, že cesta k dosažení takové úrovně jednoduchosti je někdy velmi složitá.“

Strmý terén úbočí hory hrál hlavní roli v celkovém řešení projektu. Bylo třeba zabezpečit budovu před přírodním nebezpečím, vybudovat zábrany proti padání suti a sněhových lavin z vrcholu hory. Sofistikovaný systém kotev zapuštěných do skály a opěrných zdí pak vytvořil základ pro vybudování plošin, na kterých je dům postaven.

Křehká krása

Stavba, kterou tvoří tři pavilony, se kaskádovitě zvedá od vstupní části směrem vzhůru. Ocelové rámy zakotvené ve skále zpevněné opěrnými zdmi poskytují podle slov architektů skleněným boxům tektonickou lehkost. Uplatnění přírodních materiálů přispívá k integraci stavby do přírodního prostředí. „Existuje jakýsi symbiotický vztah, kdy konzoly vytvářejí jemné spojení mezi ,lehkonohým domem´ a majestátní horou,“ upřesňuje Aybars Asci. „Opěrné zdi vrůstají do svahů a integrují se s horou, zatímco pavilony, zavěšené v prostoru, vytvářejí kontrapunkt lehkosti.“

Panoramatické divadlo

Čistotu a vzdušnost interiérů podtrhují hladké stropy z cedrového dřeva se zapuštěným osvětlením. Hlavní místnosti jsou ze tří stran lemovány skleněnými stěnami, subtilní, téměř neviditelné okenní rámy poskytují panoramatické výhledy na okolní hory. V nadmořské výšce téměř 3 000 m představovaly izolační okenní panely velkou výzvu. Výrobce musel řešit zadání, aby byly zmírněny dopady rozdílu atmosférického tlaku v místě, kde byly prosklené panely vyrobeny, a vysokou nadmořskou výškou samotného domu, kde jsou zabudovány.

Místo pro setkávání i soukromí

Dispoziční rozvržení tříúrovňového skleníku řeší oddělení soukromých a společenských prostor. Hlavní vstup je v úrovni příjezdové komunikace, v přízemí jsou dále umístěny garáže, pokoje hostů, tělocvična a herna. Střední podlaží nabízí ​​prostorný obývací pokoj včetně otevřené kuchyně s navazující jídelnou. Horní patro je vyhrazeno pro klidovou zónu, ložnice rodičů a dětí. Ve dvou horních úrovních domu leštěné betonové podlahy plynule přecházejí za prosklené stěny a rozšiřují obytný prostor o plochu teras. Ve střední úrovni navazující terasa nabízí možnost stolovat venku, k dispozici je letní kuchyně i kruhové ohniště.

Žít sen

Prosklený dům umožňuje majitelům být v těsném spojení s přírodou. V létě si mohou vychutnávat výhledy na majestátní skály okořeněné vůní borovic. V zimě sněhové linie na zábradlí a na střeše splývají s pruhy sněhu na protilehlých skalních útesech. Bydlení ve skleněném domě uprostřed divokých hor je pro jeho obyvatele splněným snem.

 

Text Alena Kodlová foto Efficiency Lab for Architecture

 

Architektonický návrh:

Efficiency Lab For Architecture PLLC

77 Sands Street, Fl 7

Brooklyn, NY 11201