Web, který vás inspiruje. Užitečné rady pro váš byt, dům i zahradu.


7 tipů na zdravé vaření

Něco málo umí uvařit asi každý, o tom článek nebude. Pokud však chcete vařit zdravě a efektivně, musíte se zamyslet v první řadě nad tím, jak potraviny nakupujete a zpracováváte. Pokud se chcete ke zdravému vaření posunout, přinášíme vám sedm užitečných tipů, které jistě využijete.

1.  V první řadě zapomeňte na polotovary

Je sice pravdou, že v dnešní uspěchané době se zdají být předem zpracované potraviny nutností, existuje ale řada důvodů, proč pro vaše zdraví nejsou ideální. Pohodlnost při přípravě polotovarů je totiž vykoupena řadou nevýhod.

  • Polotovary často vedou k obezitě protože jsou plné sacharidů, nezdravých tuků a sirupů s vysokým obsahem fruktózy
  • Polotovary nejsou vyváženými potravinami a neobsahují všechny nutné složky plnohodnotného jídla.
  • Polotovary obsahují větší množství soli, nebo cukru, než použijete při běžném vaření. Sůl takovou potravinu konzervuje a její množství zpravidla překračuje denní doporučený příjem.
  • Polotovary obsahují aditiva a éčka v podobě konzervačních látek, nebo vylepšení chuti.

Obecně platí, že vše, co si připravíte sami ze základních surovin bude vždy lepší, než průmyslově zpracovaný polotovar. Jen budete muset přípravě věnovat o něco více času.

2.  Potraviny nakupujte chytře

Každému vaření předchází nákup surovin a tím i příležitost udělat nejvíce chyb. Nenechejte se zlákat triky obchodníků a nakupujte především sezónní ovoce a zeleninu. Nejen, že jsou chutnější, ale také často levnější a plné vitamínů.

Spíše než výrobkům z bílé mouky dejte přednost celozrnným potravinám, rýži, nebo třeba žitnému chlebu. Vícezrnné výrobky jsou výživově hodnotnější, mají nižší glykemický index a také lépe zasytí.

3.  Smažit, dusit, nebo péct?

Nejen výběr potravin, ale i jejich úprava je velmi důležitá. Pokud chcete, aby si jídlo udrželo co nejvíce vitamínů a minerálních látek, držte se několika tipů na jejich zdravou úpravu.

Vaření v páře

Úprava v páře je asi nejšetrnějším a také nejzdravějším způsobem úpravy potravin. Pára zachová nejvíce minerálů a vitamínů. Při vaření v páře si jídlo ponechá výbornou chuť, krásnou barvu i pevnou strukturu. Vaření v páře je také poměrně rychlé, jelikož ve správném hrnci zvládnete připravit přílohu i maso. Ušetříte tak nejen čas, ale i energie.

Tip: Na vaření v páře je nejlepší parní hrnec. Vodní pára v něm cirkuluje rovnoměrně a díky více nádobám můžete současně vařit více jídel. Pokud vás zajímá, jak se s ním pracuje, přečtěte si návod: Jak ovládnout parní hrnec.

Smažení

Když se řekne smažení jídla, pravděpodobně si představíte nezdravý přepálený olej. Tak to ale nemusí nutně být. Aby bylo smažené jídlo zdravé, je především nutné hlídat teplotu a zároveň dobře zvolit tuk. Například máslo se na smažení nehodí, protože se připaluje i při nízkých teplotách. Velmi vhodný na smažení je ovšem řepkový olej, který má velmi dobré nutriční hodnoty a vydrží i vysoké teploty bez přepalování.

Pečení

Pokud při pečení omezíte množství přidaného tuku, získáte chutný a velmi zdravý pokrm. K tomu vám pomohou pečící papíry, nebo tuky přímo na pečení určené. Velkou výhodou je také možnost pečení masa vcelku, nikdy však nezapomínejte na pravidelné podlévání.

4.  Nikdy nezapomínejte na zeleninu

Asi každý ví, že zelenina by měla patřit ke každému zdravému jídlu. Znáte ale skutečné výhody pravidelné konzumace zeleniny?

  • Zelenina obsahuje velké množství vody a svým způsobem se tak stává součástí i pitného režimu. Některé druhy zeleniny obsahují i více než 90% vody.

Tip: To je případ např. cukety, která kromě vody obsahuje jen trochu vlákniny a pouze 4 % sacharidů a je tak skvělá např. pokud se snažíte zhubnout. Pokud jste tento druh zeleniny do svého jídelníčku zatím nezařadili, seznamte se s chutnými recepty na jídla z cukety

  • Zelenina obsahuje jen málo sacharidů a to je důvod, proč ji klidně můžete jíst i ve večerních hodinách a vlastně kdykoliv.
  • Zelenina je bohatým zdrojem vlákniny, bez které se zdravý organismus neobejde. Vláknina podporuje trávení, čistí naše střeva a zbavuje je škodlivých odpadních látek.
  • Zelenina je bohatým zdrojem minerálů a vitamínů, ale najdete v ní i mnoho antioxidantů. je také bohatým zdrojem vitamínu C, ale i dalších.
  • Zelenina vás zasytí a velmi dobře pomůže hubnout i bez zbytečného hladovění. Díky nízkému glykemickému indexu můžete zeleninu konzumovat prakticky neomezeně.

Má také naprosto všestranné použití. Můžete ji konzumovat syrovou, tepelně upravenou, sušenou, nebo rozmraženou. Fantazii se meze nekladou. Samozřejmě platí, že neupravená bude vždy nejlepší.

5.  Nádobí jako základ správného vaření

Použité nádobí má velký vliv na kvalitu v nich připravovaného pokrmu. Materiálů se v současnosti používá hned několik a ne všechny jsou na vaření ideální.

  • Nádobí z hliníku dnes již do moderní kuchyně nepatří. Hliník je sice cenově dostupný a vaření v něm je rychlé, ale kvůli riziku uvolnění škodlivých látek je již překonán, a nahrazen nerezem.
  • Skleněnému nádobí se nedá po zdravotní stránce prakticky nic vytknout. Varné sklo je snadno udržovatelné, hygienické a také ekologické. Samozřejmě se jedná o materiál křehký a je k němu třeba přistupovat s opatrností.
  • Litinové nádobí vám vydrží po celý život. Nevýhodou je jen poměrně vysoká hmotnost a tedy těžší manipulace.
  • Teflonová vrstva na hrncích a pánvích je dnes takřka samozřejmostí. Dovoluje smažení bez tuku, nebo jen s jeho minimem a přispívá tak ke zdravému stravování.
  • Keramické nádobí je srovnatelné s teflonovým. Nepřepaluje se ani při vysokých teplotách. Výhodou je také jeho nízká hmotnost a snadná údržba.
  • Nerezové nádobí je takřka nezničitelné, odolává poškrábání a nepoškodí se ani za použití drátěnky. Na nerezu však musíte smažit pouze s použitím dostatečného množství tuku.

Tip: Zajímavou alternativu představuje tzv. příprava jídla na horkém kameni, což je nejstarší způsob přípravy jídla. Potřebujete k němu kuchyňské nádobí s velmi tvrdou a nepřilnavou vrstvou. To v ČR splňuje např. nádobí značky Stoneline, které se skládá z pěti vrstev zajišťujících odolnost, dlouhou trvanlivost a nepřilnavost.

6.  Víte co jsou superpotraviny?

Pojem superpotravina jste už jistě slyšeli. Nejedná se však o nic nadpřirozeného, ale často běžné potraviny, které přináší i řadu dalších benefitů pro vaše zdraví. Superpotraviny jsou zkrátka těmi, které obsahují vyšší množství živin, minerálů a dalších prospěšných látek. Často se spojují s exotickým ovocem, paradoxně nejzdravější je často to, na co narážíte prakticky denně. Na některé z nich se v tomto článku podíváme blíže.

Česnek

Obyčejný česnek má překvapivě mnoho prospěšných účinků. Pomáhá na střevní potíže, pročišťuje dýchací cesty a stimuluje krevní oběh. Pravidelná konzumace česneku může být také dobrou prevencí před rakovinou žaludku, střev a prostaty.

Tip: Pokud nemáte rádi čínský česnek ze supermarketu, můžete si vypěstovat svůj vlastní, český česnek, na vaší zahrádce. Přečtěte si více o výsadbě, ošetřování, sklizni a skladování česneku a začněte si pěstovat svůj vlastní přírodní prostředek proti virovým infekcím.

Vlašské ořechy

Tradiční vlašské ořechy obsahují mnoho nenasycených mastných kyselin a jsou také skvělým zdrojem hořčíku, selenu a zinku.

Červená řepa

Obyčejná červená řepa dokáže dělat zázraky. Je významným antioxidantem a podporuje činnost jater nehledě na to, jestli ji jíte syrovou, pečenou, nebo nakládanou.

Kysané zelí

Mléčným kvašením upravené zelí obsahuje množství vitamínu C, K a B. Navíc je perfektním zdrojem vápníku, hořčíku a významně zvyšuje obranyschopnost organismu.

7.  Vyhněte se konzervantům

Konzervační látky prodlužují trvanlivost potravin a jsou hojně zastoupeny téměř ve všech výrobcích. Vyhnout se všem konzervantům je tak prakticky nemožné, ale přesto můžete v tomto směru něco udělat. Tedy vyhnout se alespoň těm nejškodlivějším. Podívejte se proto na seznam konzervačních látek které jsou sice povoleny, ale existuje u nich podezření nepříznivého působení na lidské zdraví.

  • E 201 Sorban sodný
  • E 209 Heptyl p-hydroxybenzoát
  • E 225 Siřičitan draselný
  • E 236 Kyselina mravenčí
  • E 237 Mravenčan sodný
  • E 238 Mravenčan vápenatý
  • E 240 Formaldehyd
  • E 264 Octan amonný
  • E 266 Octan sodný, bezvodý

Obecně platí, že výskyt těchto sporných konzervantů byste měli hlídat především u jídel pro děti a samozřejmě v průběhu těhotenství.