Web, který vás inspiruje. Užitečné rady pro váš byt, dům i zahradu.


Jak správně uspořádat kuchyň

Doby, kdy jste v bytech nebo domech našli pouze jednotně uspořádané kuchyně a nebyla možnost radikálněji přizpůsobit kuchyň vlastním potřebám, jsou již dávno pryč. Ideální způsob uspořádání kuchyně si volíte a plánujete sami podle vlastních nároků. Počítejte s tím, že kuchyň bude sloužit alespoň 15 let, proto si zařízení, vybavení a jeho rozmístění předem dobře rozmyslete.

 

Tip: Ujasněte si, jaký styl a barevné provedení by kuchyně měla mít i s ohledem na zbytek vašeho domu či bytu. Pro inspiraci si prohlédněte fotogalerii kuchyní od Gorenje. Najdete zde velké množství různorodých řešení seřazených podle barvy, provedení, stylu i tvaru.

Co vše musíte vzít v úvahu

Vycházejte z velikosti prostoru, ve kterém je kuchyň umístěna. Ohled však musíte vzít i na:

  • rozvody vody, plynu, elektřiny
  • dispozice místnosti (okna, dveře)
  • potřebu skladovacích prostor
  • umístění jídelního koutu

Dalšími důležitými kritérii jsou počet členů domácnosti, objem nákupů, stravovací zvyky a celkové využití kuchyně – pouze k vaření nebo i jako místo k setkávání. Pozor dejte také na orientaci pravák-levák, což je důležité při uspořádání pracovních zón, dále na výšku postavy a potřebu využití kuchyně jako úložného prostoru.

Základem kuchyně je kuchyňská linka

Snad nejdůležitější při uspořádání kuchyně je volba vhodné kuchyňské linky. Podle prostoru, který máte k dispozici, si můžete vybrat jednořadou kuchyňskou linku, rohovou kuchyňskou linku, linku ve tvaru U nebo kuchyňský ostrov.

Rohová kuchyňskou linku oceníte zejména v případě, že máte menší kuchyň. Je praktická a spotřebiče v ní bývají uspořádány v logickém pořadí lednice, sporák, dřez. Uspořádání do L vám navíc ušetří prostor.

 

Linky ve tvaru U maximálně využívají úložné prostory ve spodní části, takže nemusíte mít příliš mnoho horních skříněk. Můžete si dovolit i větší odkládací prostor.

 

Stále častěji se v kuchyních objevuje kuchyňský ostrov. Zde je potřeba dobře naplánovat umístění jednotlivých spotřebičů, jinak byste při přípravě jídla museli vykonávat příliš mnoho zbytečných pohybů.

Pracovní zóny uspořádejte logicky

Protože při práci v kuchyni potřebujete, aby na sebe jednotlivé úkony plynule navazovaly, uspořádejte si kuchyň podle pracovních zón. Těmi jsou zóna zásob, ukládání, mytí a údržby, přípravy a samotného vaření. Do nich pak na správné úrovni umístěte jednotlivé předměty. Vše, co používáte opravdu často, by mělo být umístěno v těsné blízkosti pracovní plochy a v nejnižší části horních skříněk, naopak málokdy používané věci se skladují v nejvyšších patrech horních skříněk a ve spodní části dolních skříněk. Jednotlivé skříňky vybavte pro určitý druh předmětů nebo potravin.

Tip: Při rekonstrukci kuchyně dochází zpravidla i k výměně spotřebičů. Pokud vás zajímá jejich energetická náročnost, hlučnost či bezpečnost, seznamte se s tipy při výběru kuchyňských spotřebičů.

Nezapomeňte na doplňky

Nezapomeňte na to, že v kuchyni se bude příjemně pracovat jen tehdy, budete-li na práci dostatečně vidět. To vám umožní různé druhy osvětlení. Osvětlete si pracovní plochu, skříňky, sporák i jídelní kout. Kuchyň pak doplňte i dalšími zajímavými kousky podle vlastního vkusu – obrázky, košíky, dózy, sklo, keramika, květiny a mnohé jiné elegantní a designové předměty dodají tomuto prostoru patřičné kouzlo.

Tip na závěr: Pokud hledáte další informace o zařizování kuchyně, přečtěte si více o výběru barvy, stylu a provedení kuchyně. Najdete zde detailní popis vlivu jednotlivých barev i tipy na to, jak svou kuchyň zabezpečit před řadou pohrom.